wtorek, 4 lipca 2017

Zapiekanka z makaronem z cukinii i szpinakiem

Makaron z cukinii jest genialny, wystarczy delikatnie poddusić i już jest gotowy do zajadania. Można też go zapiec, jak w tej propozycji. Zielona propozycja ze szpinaku, cukinii z dodatkiem makaronu (można zmniejszyć ilość) i fety. 

Liczba porcji: 5
Składniki na zapiekankę z cukinią i szpinakiem



100 gram makaronu
300 gram szpinaku
2 średnie cukinie
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
170 gram sera typu feta
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz


Makaron ugotować w połowie czasu opisanego na opakowaniu, powinien być lekko twardy. Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na pół, wybrać środek (pestki). Za pomocą obieraczki "obierać" cukinię tworząc makaron. Cebulę posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Poczekać aż cebula się zeszkli. Włożyć makaron z cukinii, posolić i poddusić pod przykryciem na średnim ogniu co chwilę mieszając. Można dodać 3-4 łyżki wody. Szpinak umyć, odkroić łodyżki. Liście posiekać w średniej wielkości kawałki. Dodać do patelni z cukinią i wymieszać. Dusić jeszcze przez 5-8 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Ser feta pokroić w kostkę. W misce wymieszać makaron, cukinię ze szpinakiem i ser. W osobnym rondelku rozpuścić masło. Gdy zacznie wrzeć, ale jeszcze będzie złote, dodać mąkę. Wymieszać i chwilę smażyć (zasmażka powinna jakby się gotować) na małym ogniu.  Dodawać partiami mleko, ciągle mieszając: gdy dodane mleko będzie stanowiło jednolity sos dodać kolejną porcję. Gotowy beszamel delikatnie posolić.
Naczynie żaroodporne wysmarować cienko olejem. Włożyć makaron. Zalać beszamelem, można delikatnie wymieszać. Zapiekać około 40 minut 180C pod przykryciem. Na ostatnie 10 minut ściągnąć pokrywkę naczynia. Po wyciągnięciu z piekarnika chwilę odczekać przed pokrojeniem. Podawać na ciepło.

Gotowa zapiekanka makaronowa z cukinia i szpinakiem.


marcelina



1 komentarz: