poniedziałek, 24 lipca 2017

Ciasto z rabarbarem

Ciasto czy placek? :) Ciasto ucierane, ale potocznie placek z rabarbarem? 
Niezależnie od nazwy to bardzo smaczny, lekko kwaskowaty sezonowy wypiek. Można wykorzystać do niego klasyczne ucierane ciasto, jak to z tego przepisu na placek ze śliwkami albo wykonać bardziej "maślaną" wersję wykorzystując inspirację od patisonwkuchni.pl. Pyszności :)

Wymiar ciasta: około 30x30cm

Składniki na domowy placek z rabarbarem.





150 gram masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku wanilinowego
4 łyżki mleka
rabarbar






Rabarbar umyć, odkroić 1 cm końcówki i obrać. Pokroić w drobne plasterki lub kostkę. 
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka oddzielić od białek, białka wbić do osobnej misy, i pojedynczo dodawać do masła, ciągle ucierając. Piekarnik rozgrzać do 190C. Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami dodawać do masy maślanej wraz z mlekiem. W osobnej misce ubić białka. Dodać ubitą pianę do ciasta w trzech częściach delikatnie mieszając łopatką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Na wierzch wysypać grubą warstwą rabarbar. Piec około godzinę w temperaturze 190C, do suchego patyczka. Wyciągnąć i ostudzić w blaszce, można posypać cukrem pudrem.

Gotowe ciasto z rabarbarem

Domowy placek z rabarbarem


marcelina

1 komentarz: