niedziela, 18 czerwca 2017

Hummus

Zrobienie hummusu już dawno mnie korciło, bo leżąca w szafce ciecierzyca nie dawała mi spokoju. Przeczytałam milion przepisów w internecie i postanowiłam pomieszać wskazówki z trzech przepisów na idealny hummus: z jadlonomia.com, kwestiasmaku.com i od agnieszkamaciag.pl. Wyszedł zaskakująco dobry, nawet przekonał do siebie niekoniecznego zwolennika takiego typu past. 

Porcje: 250 ml pasty
Składniki na hummus




1/3 szklanki suchej ciecierzycy
70 gram sezamu
1 ząbek czosnku
1/3 cytryny
3 łyżki lodowatej wody
1 łyżeczka kuminu
sól
(2 łyżeczki sody)






Ciecierzycę wsypać do miski, zalać dużą ilością wodą z łyżeczką sody i pozostawić na całą noc, a nawet dobę, choć po ok. 12 godzinach wymienić wodę na świeżą. Namoczoną ciecierzycę odcedzić, wypłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać sodę i zagotować. Gotować około godzinę, aż ciecierzyca będzie miękka, lekko się rozgniatała pod palcami/widelcem, a w środku nie będzie twarda. Odcedzić, przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i pozostawić do ostudzenia. 
Sezam uprażyć na patelni, można partiami. Gdy zrobi się lekko złoty natychmiast ściągnąć go z patelni i przesypać do innego naczynia. Ostudzić. Przełożyć do kubka blendera lub wysokiego naczynia. Intensywnie przecierać sezam aż całkowicie puści olej i masa zrobi się nie całkiem stała. Nie będzie ona płynna, ale po zamieszaniu będzie lekko ściekała z łyżeczki.
Ostudzoną ciecierzycę, pastę sezamową, 1 łyżkę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i sól (do smaku) włożyć do naczynia blendera i przetrzeć na jednolitą, gęstą masę. Gdy hummus osiągnie jednolitość dodawać po łyżce wodę ciągle ucierając. Zrobi się jaśniejszy i mniej gęsty. Jeśli blender nierównomiernie miesza pastę należy ją jeszcze wymieszać łyżeczką aby miała jednolitą gęstość. Ilość wody uzależniona jest od pożądanej konsystencji, można jej dodać więcej.
Przechowywać w lodówce pod przykryciem.

Gotowy hummus


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz