czwartek, 22 czerwca 2017

Dip pomidorowy

Prosty dip pomidorowy do wykorzystania do kanapek, grzaneczek, nachosów, pizzy i czego Wam się zapragnie.

Ilość: ok.300 ml
Inspiracja od mniammniam.com.

Składniki na dip pomidorowy




4 pomidory
1/8 cebuli
10 listków świeżej bazylii
10 listków świeżego oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki

Pomidory umyć, skórkę delikatnie naciąć na krzyż, wzdłuż całego pomidora. Sparzyć, czyli włożyć pomidora do miseczki i zalać pomidory wrzącą wodą (wodę lać najlepiej od naciętej strony, a potem na chwilę zostawić pomidora we wrzątku) i obrać ze skórki - powinna łatwo odchodzić. Jednego pomidora pokroić w drobniutka kostkę Odłożyć na sitko do odcedzenia. Pozostałe przetrzeć w blenderze razem z przyprawami, cebulą i czosnkiem (czosnek można wcześniej przecisnąć przez praskę). Również przełożyć na sitko do odcedzenia na co najmniej 20 minut. Co jakiś czas pomidory na sitku wymieszać, ale niezbyt mocno, żeby ich nie przetrzeć. Po tym czasie wymieszać krojone i przetarte pomidory ze sobą, przełożyć na miseczkę, udekorować i podawać. Można schłodzić, ale przed podaniem delikatnie całość wymieszać.

Domowy dip pomidorowy
marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz