środa, 31 maja 2017

Orzeszki-karmel-czekolada

Ciasto czekoladowe z masą z masła orzechowego, a w dodatku orzeszki i karmel. Wg opinii kosztujących go: "Prawdziwe ciasto w '5-ciu smakach'. Wielowymiarowe i zaskakujące: słodko-słono-wytrawne, chrupiące i delikatne".

Źródło przepisu: kucharenka.pl
Średnica tortownicy: 25 cm



4 jajka
200 gram gorzkiej czekolady
110 gram mąki
150 gram cukru
140 gram masła
250 gram serka mascarpone
300 gram masła orzechowego
100 gram orzeszków ziemnych
120 gram cukru
2 łyżki wody
80 ml śmietanki 30%
patelnia teflonowa






Czekoladę połamać w kawałki. Masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, dodać czekoladę. Trzymać na najmniejszym ogniu mieszać aż do rozpuszczenia i połączenia czekolady i masła. Natychmiast odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 170C.  Jajka ubić, dodać partiami cukier wciąż ubijając. Mąkę przesiać do miski. Do jajek dodać powoli ostudzoną czekoladę i wymieszać łopatką. Dodać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części i upiec dwa równe placki w nagrzanym piekarniku do 170C po około 20 minut każdy.
Serek mascarpone i masło orzechowe przełożyć do miski i wymieszać na jednolitą masę.
Cukier wyłożyć na nieprzywierającą zimną patelnię. Zrobić na środku dołek i wlać 2 łyżki wody. Postawić na średnim gazie i podgrzać aż do skarmelizowania cukru - cukier się upłynni, zagotuje i przybierze karmelową barwę. Gdy masa ma właściwy kolor (karmelowy, lekko brązowy - lepiej jaśniejszy niż ciemniejszy) należy patelnię zdjąć z ognia, wlać szybko śmietankę i całość pomieszać do zgęstnienia. Może pryskać.
Masę rozdzielić na dwie części. Placki w razie potrzeby naponczować wodą z cukrem. Na pierwszy placek rozsmarować połowę masy, przełożyć drugim plackiem. Wierzch posmarować resztą masy, wysypać orzeszki i polać lekko ostygniętym karmelem. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz