piątek, 19 maja 2017

Miodowe bułeczki

Bułki na miodzie, czyli lekko słodkie pieczywo pachnące miodem. Czy zdrowsze od tego na białym cukrze, nie mnie oceniać, ale na pewno bardzo smaczne. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje wypieki (klik).

Liczba bułek: 6
Bułki na miodzie - składniki




300 gram mąki pszennej
2/3 łyżeczki soli
10 gram świeżych drożdży
2 jajka
ok. 120 ml mleka
50 gram miodu
30 gram masła
1 łyżeczka cukru






Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do wystudzenia. 2 łyżki mleka lekko podgrzać. Do szklanki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Mąkę włożyć do miski, dodać sól i wymieszać. Jedno jajko wbić do szklanki, lekko roztrzepać i dopełnić mlekiem. Do mąki dodać miód, wyrośnięte drożdże, mleko z jajkiem i wymieszać łopatką. Pod koniec dodać tłuszcz i wyrobić na jednolite ciasto. Zarobić kulę, włożyć do miski wysmarowanej cienko olejem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części i ułożyć w równych odstępach na blasze. Pozostawić do napuszenia przez około pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200C. Drugie jajko roztrzepać z łyżką mleka i posmarować wierzch bułeczek. Opcjonalnie można je posypać ziarnami. Bułki piec 15 minut w 200C. Wystudzić na kratce.

Gotowe bułki na miodzie.

marcelina



2 komentarze: