poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Makaron z boczkiem w sosie pomidorowym

Klasyczny makaron z wszystkim co mam w lodówce. Dobrze podsmażony boczek i lekko ostry sos pomidorowy doskonale komponują się z makaronem :) Suszone zioła można zastąpić świeżymi.

Liczba porcji: 2

Składniki

200 gram makaronu
1 pomidor
200 ml passaty pomidorowej
1 cebula
100 gram boczku
80 gram mozzarelli
1 łyżka słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1/4 papryczki chilli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki soli




Makaron ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu (lub o 1/4 krócej). Na suchą patelnię włożyć ziarna słonecznika i pestki dyni, uprażyć je do przyrumienienia. Natychmiast ściągnąć do osobnej miseczki. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na suchą patelnię i podsmażyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczkę chilli drobno posiekać. Gdy boczek wytopi tłuszcz i lekko się przyrumieni dodać cebulkę i chilli, podmażać do zeszklenia cebuli. Pomidora pokroić w kostkę. W osobnym rondelku podgrzać łyżkę oleju i dodać pomidora. Po chwili zalać go passatą, dodać przyprawy. Podgrzać do wrzenia. Boczek zalać gorącym sosem, wymieszać. Mozzarellę pokroić w kostkę, dodać do podgrzewającego się sosu lub bezpośrednio na talerz.
Na talerz wyłożyć makaron, wyłożyć sos i ewentualnie ser. Posypać uprażonymi ziarnami.

Gotowe danie

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz