sobota, 18 marca 2017

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa to prosty i szybki deser. Kojarzy mi się z dzieciństwem i zimą. Owoce można dobierać dowolnie, swoje ulubione, powinien występować jednak jakiś składnik kontrastujący z pozostałymi słodkimi owocami i sosem, np. kiwi, żurawina, grejpfrut. 


Liczba porcji: 4

Składniki na sałatkę owocową





2 banany
2 pomarańcze
2 jabłka
1 łyżka suszonej żurawiny
1/2 łyżki miodu
1 łyżka wody
sok z cytryny







Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i każdą z nich pokroić w poprzek na 3 części. Włożyć do dużej miski. Z bananów odkroić górną końcówkę, obrać. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki, dodać do pomarańczy. Skropić sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać, rozkroić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Dodać do pozostałych owoców i ponownie skropić sokiem z cytryny. Żurawinę posiekać grubo, dodać do owoców. Wodę wymieszać z miodem, ewentualnie z sokiem z cytryny. Zalać sosem owoce i delikatnie wymieszać wszystko razem. Podawać od razu lub po przegryzieniu, najlepiej tego samego dnia.

Gotowa sałatka

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz