piątek, 3 lutego 2017

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki rzadko pojawiają się na moim stole, a zapiekanka to taki typowy klasyk z dzieciństwa. Choć ta jest trochę w innej odsłonie, bo z gotowanych ziemniaków. Nie oszczędziło to wiele czasu - zamiast piec zapiekankę 1,5 godziny trzeba było wcześniej ugotować ziemniaki :) Ma jednak inny, chyba lepszy smak, no i pewność, że ziemniaki nie będą surowe.
Liczba porcji: 4
Składniki:
  • 10 ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 150 gram kiełbasy
  • 60 gram sera żółtego
  • 240 gram śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki majeranku



Ziemniaki umyć, obrać, umyć i ugotować "al dente" z łyżeczką soli, czyli gotować je około 10 minut od momentu zawrzenia wody. Odcedzić i zostawić na chwilę do ostygnięcia. Cebulę posiekać drobno, kiełbasę w miarę potrzeby pokroić na kawałki/kostki/słupki. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cebulkę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać kiełbasę i razem podsmażać przez kilka minut. Nie dopuścić do przypalenia cebulki. Śmietanę połączyć z jajkiem i majerankiem, wymieszać na jednolity sos. Ziemniaki pokroić w plasterki. Ser zetrzec na tarce.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Naczynie żaroodporne wysmarować cienko olejem. Połowę ziemniaków wyłożyć na dno naczynia, na to położyć warstwę kiełbasy i drugą warstwę ziemniaków. Całość zalać sosem i posypać gęsto serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około pół godziny. Podawać na ciepło


marcelina

1 komentarz:

  1. Kocham zapiekanki, a z zapiekance z ziemniakami na pewno się nie oprę. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń