wtorek, 7 lutego 2017

Chałka

Domowa chałka z kruszonką to doskonały sposób na śniadanie lub kolację. Doskonale smakuje z miodem, dżemem czy po prostu masłem. Najlepsza zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale i bardzo dobra na drugi dzień. Można się rozpływać nad nią jeszcze trochę :). Przepis wzięłam od I love bake, i jest doskonały. Polecam niezmiernie, tak jak i wspomniany tam filmik jak upleść piękny warkocz.

Liczba porcji: dla 4-5 osób na śniadanie

Składniki:
510 gram mąki
15 gram świeżych drożdży
100 ml mleka
100 ml ciepłej wody
50 gram cukru
50 gram masła
2 jajka
1 łyżeczka soli




Mleko podgrzać lekko w garnuszku. Drożdże rozkruszyć, włożyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i mleko. Rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Z 60 gram mąki, 30 gram masła i 30 gram cukru zrobić kruszonkę. Pozostałe masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Do dużej miski włożyć pozostałą mąkę z solą, wyrośnięte drożdże (z pianką), masło, cukier, wodę i jedno jajko. Ciasto zarobić na jednolitą kulę, chwilę wyrobić. Dno miski wysmarować cienko olejem, włożyć kulę i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - około godzinę. Po tym czasie lekko je wyrobić - dwa/trzy zarobienia - i podzielić na co najmniej 3 części. Z każdej części wytoczyć wałek, nie przekraczający długości blaszki. Chałka będzie długości tych wałeczków. Następnie zapleść warkocz zaczynając od środka. Po spleceniu połowy (od środka do końca) warkocz obrócić i dopleść pozostałą część (tak jak na filmiku). Spleciony warkocz przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Jajko rozkłócić i posmarować wierzch chałki, posypać kruszonką i upiec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Podawać co najmniej po lekkim przestudzeniu.






marcelina

1 komentarz: