poniedziałek, 9 stycznia 2017

Kurczak z mascarpone i gruszką

Składniki były na półce i w lodówce. Najpierw musiałam sprawdzić czy mój pomysł jest jadalny - jest: [o tutaj]. Danie jest szybkie i smaczne, lekko słodkawe, ale stanowczo obiadowe.

Liczba porcji - 2 duże.



200 gram pieczonego kurczaka
200 gram serka mascarpone
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 gruszka
1 łyżka orzechów wloskich
1/2 kostki rosołowej
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki ryżu
sól, pieprz







Ryż ugotować na sypki w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę, kurczaka lekko obmyć i pokroić w kostkę. Gruszkę umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Orzechy grubo posiekać. Kostkę rozpuścić w wodzie. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cebulkę i podsmażyć do zeszklenia. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Smażyć minutę, a potem dodać kurczaka i gruszkę. Podsmażać 2 minuty, a następnie dodać serek i wodę z kostką rosołową. Delikatnie wymieszać aż całość osiągnie jednolitą konsystencję. Dodać orzechy i wmieszać je do sosu. Całość podgrzewać na najmniejszym ogniu około 10 minut, aż do zgęstnienia sosu. Dodać sól i pieprz w niewielkich ilościach. Podawać na ciepło z ryżem.



marcelina



1 komentarz: