czwartek, 12 stycznia 2017

Ciasto z płatków owsianych

Szybki sposób na zużycie płatków owsianych. Oryginalny przepis pochodzi z bloga napiecyku.pl, u mnie w wersji mniej zdrowej, bo z białym cukrem i słodzonymi malinami (maliny zasypane cukrem i zawekowane na zimę, mniam). Ciasto jest bardzo wilgotne i stanowczo lepiej je kroić gdy już trochę ostygnie. Płatki owsiane dają innego posmaku niż w zwykłym ucieranym cieście, ale bardzo dobrze komponuje się z owocami.

Blaszka: 30x10cm





100 gram płatków owsianych
120 gram mąki pszennej
300 ml mleka
100 gram masła
60 gram cukru
1 łyżka miodu
aromat migdałowy
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki malin






Mleko podgrzać w rondelku. Płatki przełożyć do miski i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i pozostawić do napęcznienia do jakiś czas mieszając. Zostawić do ostudzenia. Maliny odcedzić z nadmiaru soku. Można użyć innych owoców.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Masło rozetrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać miód i kilka kropel aromatu. Jajko rozbić widelcem i dodać partiami do masła, ciągle ucierając. Dodawać po łyżce napęczniałe płatki. Jeśli płatki nie wciągną całego mleka, to nadmiar mleka zostawić w misce. Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami dodawać do masy mieszając całość delikatnie łyżką. W razie potrzeby dodać pół łyżki mleka, masa powinna być gęsta, ale nie twarda. Blaszkę wyłożyć papierem, przełożyć masę i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć owoce. Całość zapiekać około 45 minut w 180C, Brzegi powinny być złote, a patyczek wbity w ciasto suchy.
Po upieczeniu chwilę ostudzić ciasto w blaszce, potem delikatnie można przenieść je na deskę do krojenia, warto jednak poczekać aż ostygnie i "przeschnie". Kroić ostrym nożem.

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz