piątek, 30 grudnia 2016

Mimoza

Sałatka warstwowa z serkiem topionym znana w moim domu jako "mimoza". Nie jest najlżejsza, ale za to pyszna, pomimo znikomej ilości przypraw. Pasuje na każdą okazję, choć nie jest do zrobienia [na szybko], bo wymaga mrożenia serków. Najlepiej wykorzystać serek o neutralnym smaku i bez dodatków.





5 jajek
3 marchewki
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
200 gram serka topionego
100 gram wędliny
2-3 małe cebule
50 gram masła
pietruszka
sól





Serki i masło włożyć do zamrażalnika na co najmniej 24 godziny.
Jajka włożyć do zimnej wody, postawić na gazie i ugotować na twardo, czyli gotować 8-10 minut od rozpoczęcia wrzenia. Marchewki umyć, obrać przekroić włożyć do innego rondelka i gotować do miękkości. Odcedzić jajka i marchewki i ostudzić. Wędlinę pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać dokładnie z majonezem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać, delikatnie wyciągnąć żółtka i odłożyć na osobny talerzyk. Pietruchę umyć i posiekać.
Na dno wysokiej szklanej miski zetrzeć na tarce białka. Następnie zetrzeć jeden z serków topionych (100 gram), masło i drugi serek. Delikatnie posolić. Posmarować połową sosu majonezowo-śmietanowego. Wyłożyć warstwę wędliny, na to cebulę. Marchewkę zetrzeć i wyłożyć na cebuli. Posmarować pozostałym majonezem ze śmietaną. Na wierzch zetrzeć żółtka i ozdobić pietruszką.





marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz