wtorek, 6 grudnia 2016

Kulki ziemniaczane

Kulki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Przypominają konsystencją pączki, takie "na słono". Doskonale zastąpią klasyczne ziemniaki jako dodatek do obiadu. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Maminek Kulinarny, z podanych ilości wychodzi około 30 kulek.






5 ziemniaków
1,5 szklanki mąki
1 jajko
20 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
50 ml mleka
sól, mieszanka przypraw do ziemniaków
olej do smażenia






Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Mleko podgrzać, aby było letnie/ciepłe. Drożdże pokruszyć w szklance, dodać cukier i zalać mlekiem. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Do ostudzonych, ale nie zimnych ziemniaków dodać jajko i rozczyn, wymieszać. Partiami dodawać mąkę. Wymieszać aż ciasto będzie w miarę jednolite i nie będzie przesadnie kleiło się do dłoni. Oprószyć dłonie i stolicę/deskę mąką. Rozgrzać olej w rondlu lub garnku. Z ziemniaków formować malutkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i kłaść na stolnicy. Pozostawić do wyrośnięcia na 5-15 minut. Wkładać do rozgrzanego oleju i smażyć możliwie z wszystkich stron (niektóre obracają się), aż będą ciemnozłote. Wyciągać łyżką cedzakową i kłaść na talerzu wyłożonym serwetką lub ręcznikiem papierowym aby odciekły z oleju. Podawać na ciepło lub zimno jako dodatek do obiadu.


marcelina

2 komentarze:

  1. Idealne jako przekąska do filmu! Kocham takie chrupiące potrawy. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z sosem czosnkowym idealnie by się skomponowały :)

      Usuń