niedziela, 11 grudnia 2016

Bułki śniadaniowe IV

O bułkach śniadaniowych pisałam już [tutaj][tutaj] i [tutaj]. Dziś kolejny przepis na bułeczki oparty na blogu www.chleby.info, to już nie pierwszy raz kiedy korzystam z ich przepisów :) Bułeczek wychodzi 6. Wyszły mi lekko kruszące się, co nie stawia ich na pierwszym miejscu na liście moich ulubionych, ale smakowały bardzo fajnie - lekko słodkawe, ale można je połączyć ze wszystkim. 







500 gram mąki pszennej
25 gram drożdży
80 gram masła
180 ml mleka
3 jajka
50 gram cukru
1 łyżeczka soli








Drożdże włożyć do szklanki i zasypać 1 łyżką cukru. Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać, wziąć 2-3 łyżki i zalać nimi drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać mało, podgrzać do rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia. Do miski włożyć mąkę, wymieszać z resztą cukru, solą, wbić 2 jajka i dodać wyrośnięte drożdże i ostudzone mleko. Zarobić na elastyczne ciasto, które nie przywiera do dłoni. Miskę wysmarować cienko olejem, włożyć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki: w rękach utworzyć grupy owal, zwinąć brzegi do środka i formować kulę. Kłaść na blaszce łączeniem w dół. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Nagrzać piekarnik do 180C. Bułki posmarować rozmąconym jajkiem i piec 15-20 minut aż będą rumiane. Wystudzić na kratce lub drewnianej desce.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz