sobota, 26 listopada 2016

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa na zasmażce, dla odmiany od zupy na śmietanie, bo nie było śmietany. Nie ujmuje to w żaden sposób jej smaku. 



500 gram pieczarek
3 marchewki
3 pietruszki
1 ziemniaki
2 małe cebulki
kawałek selera
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 kostka rosołowa
1 czosnek
2 litry wody





Marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Selera obrać i pokroić na drobne kawałki. Włożyć warzywa do garnka, zalać wodą i zagotować. Cebule i czosnek obrać, odkroić korzonki i dodać do wywaru. Całość gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Ziemniaka umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki i dodać do wywaru.
Pieczarki umyć, oddzielić kapelusze od nóżek, obrać i pokroić w plasterki. Do rondelka włożyć 1 łyżkę masła i pieczarki. Zasmażyć pieczarki na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż wszystkie będą rumiane. Ściągnąć z ognia, dodać chochlę wywaru i wymieszać z pieczarkami. Dodać jeszcze dwie i również wymieszać.  Wyłowić z wywaru cebule i czosnek, następnie powoli wlać pieczarki do garnka. Pozostawić gotujące się na wolnym ogniu, można dolać pół szklanki wody. 
W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając poczekać aż całość zacznie pulsować. Po około minucie (zasmażka powinna wciąż być biała, a nie złota) dodać chochlę zupy i wymieszać. Po chwili dodać jeszcze drugą i trzecią. Zahartowaną zasmażkę dodać do zupy. Gotować jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu. Potem zdjąć z palnika i zostawić, aby odpoczęła. Podawać na ciepło.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz