środa, 16 listopada 2016

Zupa dyniowa - banionka

Spóźniłam się z przepisem na Halloween, no trudno! Zupę dyniową nazywamy banionką od gwary, w której dynię nazywa się banią. Zupa jest "na słono", jednak żadna z przypraw nie znalazła się na zdjęciu, bo doprawiana jest "do smaku", wedle gustu.





1 dynia
2 pietruszki
1 cebula czerwona
2 marchewki

przyprawy:
sól, pieprz, imbir, curry, pieprz ziołowy,
papryka słodka, kostka rosołowa







Cebulę obrać i posiekać drobno. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Dynię rozkroić, wybrać gniazdo nasienne, pokroić na wąskie kawałki. Obrać kawałki dyni ze skóry lub wybrać łyżeczką miąższ. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i ją zeszklić. Marchewkę i pietruszkę dodać do cebulki, dodać łyżkę wody i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać dynię i całość dusić co najmniej 40 minut. W razie potrzeby podczas duszenia dodać wodę. Dodać soli i pieprzu, kostkę rosołową. Gdy warzywa zmiękną przetrzeć całość blenderem na jednolitą masę, ewentualnie dodać wodę i doprawić. Zupa powinna być lekko ostra od przypraw i łagodzona przez smak dyni. Podawac na ciepło, np. z grzankami lub prażonymi ziarnami.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz