niedziela, 20 listopada 2016

Warstwowa sałatka z brokułem

To najczęściej pojawiająca się w moim domu kompozycja z brokułem. Nie tylko doskonale smakuje, ale też ładnie wygląda jako jaskrawe kolorowe warstwy. Ze względu na niewiele składników jest łatwa do zrobienia.




1 brokuł (500g)
4 jajka "M"
4 małe pomidory

150 gram jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
pieprz
2 ząbki czosnku






W garnku zagotować wodę. Brokuła oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zblanszować lub lekko ugotować. Odcedzić i ostawić do odsączenia i ostudzenia. Jajka opłukać, włożyć do zimnej wody i ugotować na twardo, czyli gotować je około 8 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia. Odcedzić, zalać zimną wodą, odstawić na chwilę. Następnie obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki, a każda ćwiartkę na trzy części. Pomidory umyć, pokroić na ósemki, a każdą z nich jeszcze na trzy części. Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu. Całość wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki. W szklanej misce ułożyć warstwami pokrojone jajka, pomidory i brokuły. Wierzch polać sosem, pozostawić w lodówce na około pół godziny do przegryzienia się smaków.



marcelina

1 komentarz: