wtorek, 29 listopada 2016

Sałatka "Gyros"

Warstwowa sałatka, której nazwa pochodzi od przyprawy używanej do smażenia kurczaka. Chodzi o przyprawę typu "Gyros", "do Gyrosa" itp., jaka nawinie się pod rękę. Sałatka najlepiej wygląda w szklanej misce.



1 filet z kurczaka
1 łyżka przyprawy Gyros
2 małe cebule
4-5 małych ogórków kiszonych
keczup pikantny
270 gram kukurydzy
3 łyżki majonezu
1/2 główki kapusty pekińskiej
olej






Kurczaka, umyć, oczyścić i pokroić na bardzo drobną kostkę. Włożyć do miseczki i obtoczyć w przyprawie do Gyrosa z dodatkiem oleju. Patelnię rozgrzać, włożyć kurczaka z olejem i smażyć całość pod przykryciem do miękkości około 15 minut. Usmażonego kurczaka przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Ogórki pokroić w drobną kostkę, położyć na sitki i pozostawić do odcieknięcia. Cebulę bardzo drobno posiekać. Kukurydzę odcedzić z puszki. Kapustę pekińską opłukać, nie rozwarstwiać. Przekroić ją wzdłuż w 3-4 miejscach, a następnie posiekać "wszerz" na wąskie paseczki.
W szklanej wysokiej misce wyłożyć kurczaka, następnie drobno posiekaną cebulę i przykryć ją ogórkami kiszonymi. Rozsmarować warstwę keczupu. Wyłożyć całą kukurydzę i cienko posmarować warstwą majonezu. Na wierzch wysypać posiekaną kapustę pekińską. Sałatkę pozostawić na około 15 minut aby się przegryzła. Najwygodniej podać dwie łyżki w misce, aby móc łatwo wyciągnąć wszystkie warstwy salatki na talerz.





marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz