czwartek, 24 listopada 2016

Ciasto czekoladowe z burakiem

Powód - w domu były buraki. Wiedziałam o tym cieście od autorki bloga Połakom się, nawet je jadłam. Dokonałam lekkich modyfikacji i wyszło nietrudne, wilgotne i smaczne ciasto. Z podanych ilości wychodzi blaszka 10x30cm. Oryginalny przepis dostępny jest [tutaj].






1 szklanka przetartych buraków (4-5 buraków)

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka sody







Buraki ugotować około godzinę. Odcedzić, obrać i przetrzeć np. w blenderze. Odstawić na sitku do odsączenia. 
Piekarnik rozgrzać do 170C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z kakao i sodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodać olej cienkim strumieniem miksując na niskich obrotach. Partiami dodać suche składniki delikatnie mieszając łopatką. Na koniec dodać partiami buraki i dokładnie wymieszać je z ciastem. Wyłożyć do blaszki i zapiekać w 170C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone lekko przestudzić i przełożyć na drewnianą deskę.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz