piątek, 21 października 2016

Zupa selerowa

Bardzo gęsta zupa o intensywnym smaku selera może przekonać nawet przeciwników tego warzywa. Zupa bardzo w stylu "opróżniamy lodówkę" :) Z podanych ilości można otrzymać 2-3 porcje bardzo gęstego kremu.






300 gram selera
1 por
4 małe marchewki
1 pietruszka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 litr wywaru, może być z kostki
1/4 szklanki orzechów włoskich.







Suchą patelnię rozgrzać. Orzechy posiekać i przełożyć na patelnię. Prażyć przez 4-5 minut co chwilę mieszając. Gdy zaczną lekko brązowieć ściągnąć z ognia i przesypać do miseczki. Lekko wystudzone otrzeć w rękach, aby pozbawić ich skórek.
Pora umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić w pół-plasterki. Na patelni rozgrzać olej i włożyć pora po chwili podlewając odrobiną wywaru. Selera, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać na patelnię i całość dusić pod przykryciem co jakiś czas podlewając wywarem. Gdy warzywa zmiękną dodać przyprawy. Całość powinna się dusić około 1-1,5 godziny. Po tym czasie warzywa przekładać partiami do wysokiego naczynia i zetrzeć na jednolitą masę blenderem. W razie potrzeby dodać wodę. Zupę podawać na ciepło z prażonymi orzechami.




marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz