poniedziałek, 10 października 2016

Zapiekanka z porem

Zapiekanka makaronowa z porem i innymi abstrakcyjnymi dodatkami, z którymi tak naprawdę można eksperymentować. Orzechy włoskie zastąpić ziemnymi, żurawinę rodzynkami, dynię słonecznikiem. Nieskończona liczba możliwości :)




1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu
1 por
3 łyżki żurawiny
2 łyżki orzechów włoskich
2 pomidory
2 małe żółte papryki
3 łyżki pestek dyni
1 jajko
1 szklanka passaty pomidorowej
30 gram sera mozzarella
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki papryki ostrej






Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, oddcedzić. Piekarnik nagrzać do 170C. Pora umyć, białą część odkroić, przepołowić wzdłuż i pokroić w cienkie plastry. Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oliwy i dodać pora, lekko poddusić od czasu do czasu dodając łyżkę lub dwie wody, aby całosć się nie przysmażała. Gdy po zmięknie i zrobi się szklisty posiekać orzeczy i żurawinę, razem z dynią dodać na patelnię i jeszcze dusić przez 3-5 minut. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i błony. Pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, pokroić w ósemki, a każdą ósemkę na trzy kawałki. Paprykę i pomidory dodać do makaronu, wymieszać. Jajko i przyprawy wymieszać z passatą. 
Formę (25x35cm) wysmarować cienką warstwą oleju. Zapiekankę można nakładać warstwowo: makaron, na to por i zalać sosem lub też wszystkie składniki wymieszać i dopiero wyłożyć do naczynia. Na wierzch wyłożyć/zetrzeć mozzarellę. Całość zapiekać około 40 minut w 170C. Podawać na ciepło.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz