sobota, 22 października 2016

Makaron z papryką

Makaron z warzywami to bardzo proste danie obiadowe, a przy tym bardzo smaczne. Dodatkowo można je przygotować na szybko i doskonale się wpisuje w kategorię opróżniamy lodówkę. Z podanych ilości można otrzymać 3-4 porcje.





120 gram makaronu
3 papryki
1 szklanka passaty
2 małe marchewki
1 pomidor
3 łyżki groszku konserwowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka oregano






Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i włożyć marchewkę. Po chwili dolać do niej odrobinę wody. Paprykę umyć, rozkroić, wyciąć gniazda nasienne, resztę pokroić w krótkie słupki. Dodawać partiami na patelnię. Całość dusić około pół godziny co jakiś czas mieszając i uzupełniając wodę. Pomidora pokroić w ósemki, a każdą jeszcze na 3 części. Dodać na patelnię i poddusić przez 4 minuty. Zalać wszystko passatą, dodać przyprawy i wymieszać. Na koniec dorzucić groszek. 


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz