poniedziałek, 17 października 2016

Faszerowana papryka

Papryka faszerowana ryżem i kurczakiem z dodatkiem kukurydzy i sera żółtego. Ilość na 4 duże papryki, czyli porcje dla 4 osób.







4 duże papryki
150 gram pieczonego kurczaka
1/2 szklanki ryżu
1/2 puszki kukurydzy
50 ml passaty lub sosu pomidorowego
50 gram sera żółtego








Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 190C. Paprykom odkroić czapeczki i usunąć gniazda nasienne oraz białe części. Mięso pokroić w kawałki. Wymieszać ryż z kukurydzą, kurczakiem i sosem pomidorowym. Wypełnić papryki ryżem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ser pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu każdej porcji. Na dno naczynia wlać pół szklanki wody, można wcześniej rozpuścić w niej kostkę rosołową. Zapiekać całość przez 30 minut. Po tym czasie ułożyć obok papryk czapeczki i podlać całość, łącznie z farszem w paprykach, nie więcej niż 1/3 szklanki wody. Zapiekać jeszcze przez 20 minut. Podawać na ciepło. Do przechowania wyciągnąć z wody, która pozostanie w naczyniu.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz