poniedziałek, 3 października 2016

Eklerki z budyniem

Domowe eklerki, są znacznie bardziej miękkie niż te sklepowe, ale równie smaczne. Przekładane budyniem i polane czekoladą na wierzchu. Z podanych ilości wychodzi 10 eklerek.



4/5 szklanki wody
4/5 szklanki mąki
4 jajka
100 gram masła

2 jajka
600 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyzki mąki pszennej
4 łyżki cukru




Nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę 220-250C. Wodę z masłem wrzucić do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i szybko wymieszać. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów rondla ściągnąć z ognia i mieszać aż będzie jednolitą masą. Pozostawić do ostudzenia. Można przyspieszyć proces co chwilę mieszając ciasto. Do zimnego lub letniego ciasta dodawać po jednym jajku i wymieszać je na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka wyciskać w odległości 4-5 centymetrów od siebie "serdelki" bezpośrednio na papier. zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, następnie otworzyć drzwiczki, wypuścić parę, zamknąć drzwiczki i dopiekać jeszcze przez 4 minuty, ponownie wypuścić parę i piec jeszcze 2 minuty. Wyciągną i wystudzić na drewnianej desce lub kratce.




marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz