wtorek, 25 października 2016

Drożdżówki z jabłkiem

Jedną z najczęstszych form przetwarzania jabłek w moim domu to zasmażanie. Jabłka się ściera lub kroi i zasmaża w rondlu z cukrem aż będą takie przezroczyste. Wtedy do słoików, zapasteryzować i mamy owoce na cały rok. Są świetne do szybkiej szarlotki lub drożdżówek, takich jak te. Oczywiście, te w przepisie nie muszą być pasteryzowane, tylko takie prosto z rondelka lub po prostu dżem. Z podanej ilości wychodzi około 9 bułek.






1/2 szklanki maślanki, może być smakowa
1/5 szklanki mleka
25 gram drożdży
30 gram cukru
500 gram mąki
50 gram masła
2 żółtka
1 szklanka zasmażanych jabłek






Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżką cukru i zalać mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Do rondla włożyć maślankę i resztę mleka. Postawić na ogniu na dosłownie 30 sekund, do zacieplenia i ściągnąć z palnika. Dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z resztą cukru. Dodać drożdże, żółtka i partiami maślankę zarabiając ciasto. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto, może delikatnie kleić się do dłoni. Pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego cista odrywać kawałki i formować z nich placki rozciągając je na dłoni. Zaokraglić dłoń tworząc w ten sposób dołeczek. Włożyć w niego 1-2 łyżeczki jabłek i szybkim ruchem złożyć wszystkie brzegi do siebie i skleić. Brzegi nie powinny dotykać jabłek, bo potem się już tak łatwo nie skleją :) Sklejoną kulkę lekko uformować w rękach na bardziej podłużny kształt. Gotowe bułeczki kłaść łączeniem do dołu na blaszce w min. 4-5 cm odstępach. Pozostawić wszystkie do napuszenia na około 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 170C. Włożyć bułeczki do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Po wyjęciu wystudzić na drewnianej desce.




marcelina

2 komentarze:

  1. Mmm, boskie! Musiały smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne! Super-słodkie i mięciutkie, takie jak powinny być drożdżówki :)

      Usuń