wtorek, 18 października 2016

Chleb piwny na drożdżach

O chlebie piwnym na zakwasie pisałam już w tym miejscu. Dziś wersja na drożdżach, szybsza i przystępna nawet dla tych, którzy nie mają zakwasu. Chleb jest bardzo sycący, miękki i kilka dni świeży. oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.






400 ml piwa
4/5 szklanki mąki żytniej typ 1850
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500
25 gram drożdży lub 7 gram suchych
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli






Drożdże zasypać cukrem i zalać ciepłą wodą. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jeśli używamy suchych drożdży, to dodać je bezpośrednio do mąki. Mąki wymieszać w misce razem z solą. Do rondla wlać piwo, dodać olej i miód. Lekko podgrzać, aż do momentu, gdy pierwszy raz będzie ciepłe przy sprawdzaniu palcem. Do mąki dodać drożdże oraz partiami piwo. Ciasto powinno być miękkie i zwarte. W razie potrzeby podsypać mąką pszenną. Formę 10x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Z ciasta uformować bochenek i włożyć do foremki. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę-półtorej, aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 180C. Chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, po tym czasie wyjąc chleb, wyciągnąć go z formy, odlepić papier i dopiec jeszcze przez 15 minut. Można przełączyć tylko na dolną grzałkę. Upieczony chlebek powinien stukać od spodu. Wystudzić na kratce lub drewnianej desce.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz