sobota, 10 września 2016

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami

Miła odmiana dla tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Farsz pieczarkowy jest odrobinę ostry, więc dla tych co wolą łagodne smaki polecam zmniejszyć ilość papryki. Ziemniaki są raczej sycące, więc przypada tak jeden ziemniak na  jedną porcję.







6 pieczarek
4 spore ziemniaki
1 czerwona cebula
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pestek dyni









Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Z racji, że są całe i aby były miękkie w środku należy je gotować chwilę dłużej niż zazwyczaj. Cebulę drobno poszatkować. W rondelu rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć cebulę i ją zeszklić. Kapelusze pieczarek oddzielić od nóżek. Wszystko pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli razem z dwoma łyżkami wody. Dusić bez przykrycia do całkowitego odparowania wody. Pod koniec dodać pestki dyni i przyprawy. Można też dodać pokrojony w kostkę żółty ser.
Piekarnik nagrzać do 160C. Ugotowane ziemniaki przekroić na pół i delikatnie wyciągnąć łyżeczką ich środek, ale niezbyt głęboko. Zagłębienia wypełnić pieczarkami z lekką górką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 20 minut. Podawać jako dodatek do dania głównego.


marcelina



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz