niedziela, 11 września 2016

Pstrąg z grilla

Pojawiły się u mnie pstrągi, co było idealną okazją do wykorzystania patelni grillowej.  Pstrągów nie trzeba skrobać ani pozbawiać ości, gdyż skóra schodzi po obróbce termicznej, a mięso łatwo zsuwa się z ości. Zainspirowałam się przepisem [stąd], kilka modyfikacji i wyszły doskonałe pstrągi z grilla. Z dodatkiem zapiekanych ziemniaków wyszły 2 strasznie duże i sycące dania.







2 pstrągi wypatroszone
1/3 pęczka koperku
1/2 cytryny
50 gram masła
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli







Pstrągi umyć, natrzeć z obu stron solą i odstawić do lodówki na pół godziny. Masło stopić i ostudzić. Koperek bardzo drobno posiekać. 4 ząbki czosnku obrać. stopione masło połączyć sokiem z cytryny i koperkiem. Pstrągi wyciągnąć z lodówki. Do środka włożyć po 3 ząbki czosnku (2 obrane i jeden nieobrany). Środek i obie strony pstrągów polać masłem z cytryną. 
Patelnię grillową rozgrzać. Smażyć pstrągi po 1 minucie na każdej stronie, delikatnie obracając, a następnie po 10 minut na każdej stronie. Podawać  na ciepło, z dodatkiem ziemniaków lub frytek.

Uwaga. Za każdym razem pstrągi obracać brzuszkami do góry, żeby nie wylać z nich sosu.


marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz