wtorek, 6 września 2016

Proste babeczki

Efekt tego wypieku jest bardziej zbliżony do muffinek niż do cupcake'ów, jednak jest nieco lżejszy niż te pierwsze. I nie wiem gdzie je zakwalifikować :) Oryginalny przepis pochodzi stąd, u mnie w lekko zmienionej proporcji. Do zdobienia wykorzystałam lukier królewski.





100 gram masła
100 gram cukru
2 jajka
180 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka
zapach migdałowy








Piekarnik nagrzać do 170C.
Masło rozetrzeć mikserem, dodać cukier i utrzeć. Dodać pięć kropel zapachu migdałowego. Jajka wbić do osobnej miseczki i lekko ubić trzepaczką. Proszek dodać do mąki i lekko wymieszać. Do masła dodać ostrożnie, partiami jajka i ubijać chwilę na najwyższych obrotach miksera. Dodać partiami mąkę i wymieszać mikserem z całą masą zmniejszając obroty do średnich. Na końcu przełączyć na najniższe obroty i powoli wlewać mleko cienkim strumieniem. Całość powinna być gładką masą.
Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Napełnić każdą z nich do 2/3 wysokości, całość zapiekać w 170C przez 20-25 minut, do złotego koloru i suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć papilotki z foremek i wysuszyć na kratce lub desce. Dopiero ozdobione dekorować masą, kremem, czekoladą lub lukrem.



marcelina


2 komentarze: