poniedziałek, 19 września 2016

Mus z białej czekolady

Lekki i czekoladowy, a przy tym bardzo słodki. Lepiej podzielić go na 6 porcji niż na 4. Wzorowałam się na [tym przepisie].







2 jajka
100 gram białej czekolady
25 gram masła
200 ml śmietanki 30%










Jajka sparzyć, czyli włożyć do gorącej wody na 6-8 sekund. Odłożyć do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do całkowicie rozpuszczonej dodać masło. Po rozpuszczeniu ściągnąć z wody i ostudzić. Śmietankę ubić w miseczce. Białka ubić w osobnej misce. Do czekolady dodać pojedynczo żółtka. Następnie partiami dodać połowę śmietanki, delikatnie mieszając. Na koniec dodać ubite białka, również ostrożnie mieszając. Gotowy mus wyłożyć do pucharków i ostudzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Do pozostałej śmietanki można wmieszać łyżkę cukru pudru i ozdobić nią wierzch deseru.





marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz