czwartek, 8 września 2016

Lukier królewski

Jest to rodzaj lukru, który można wykorzystać zarówno do szczegółowych dekoracji jak i ozdabiania całych płaszczyzn. Jest bardzo słodki i zastyga na twardo. Biały może służyć do zdobienia pierniczków, ale można go również zabarwić na inny kolor. Wykorzystałam przepis Julii Usher (film) na sam lukier jak również jej doskonałe wskazówki do konsystencji lukru. Z tej ilość ozdobiłam 28 babeczek, a lukru mi jeszcze zostało. Wykorzystanie kolorowego lukru można zobaczyć na Prostych babeczkach :)





1 jajko
180 gram cukru pudru
1-2 łyżeczki wody














Cukier puder wsypać do miski. Wacik kosmetyczny namoczyć octem i przetrzeć skorupkę jajka. Następnie całe jajko włożyć do wrzątku na około 10 sekund. Odcedzić. Tak sparzone jajko rozbić i oddzielić białko od żółtka. Biało wlać do cukru pudru i wymieszać łyżką. Żółtka już nie wykorzystamy w tym przepisie, można z niego zrobić kogel-mogel. Następnie ubijać białko z cukrem. Gdy masa zrobi się gęsta i biała włączyć najwyższe obroty i ubijać około 2 minuty. Lukier powinien wyglądać na bardzo lepki i nie powinien spływać z miotełek miksera. Dodatkowo jego biel powinna być jeszcze bielsza. Wtedy lukier jest gotowy. Można do niego dodać barwniki spożywcze. Taki lukier można wykorzystać jako klej, np. do łączenia pierniczków czy ciasteczek. Aby łatwo się rozprowadzał za pomocą szprycy lub papierowego rożka należy ostrożnie wymieszać go łyżką z 1/2 - 2 łyżeczkami wody. Najlepiej dodawać po pół łyżeczki i wymieszać sprawdzając odpowiedniość konsystencji. Gęstszym lukrem łatwiej tworzyć linie i wzory, natomiast rzadszym łatwiej wypełniać powierzchnie. 



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz