poniedziałek, 12 września 2016

Lekkie kokosowe

Bardzo lekkie ciasto (sernik?) kokosowy na biszkoptowym spodzie. Na masę kokosową wykorzystałam przepis na kokosową chmurkę od ManiWypiekania, a spód to klasyczny biszkopt. Całość smakuje mocno kokosowo i bardzo lekko. Z tej ilości wychodzi ciasto o średnicy 30 cm.
Jakby coś było zbyt wielkim skrótem w przepisie, to szczegóły można znaleźć w Słowniku  :)




2 jajka
3,5 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

800 ml mleczka kokosowego
15 gram żelatyny
60 ml wody
200 gram śmietanki 30%
90 gram cukru pudru
80 gram kokosu





Mleczko kokosowe w puszkach włożyć w najzimniejszy punkt lodówki (pionowo) i przechować je tak co najmniej 24 godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170C. Białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski. Można dodać szczyptę soli. Ubić je na sztywną pianę z cukrem. Do piany dodać pojedynczo żółtka. Mieszać mikserem szybko i krótko, tak, aby piana jak najmniej uległa upłynnieniu. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać partiami do masy jajecznej mieszając bardzo delikatnie łopatką. Wyłożyć biszkopt na blaszkę, piec w 170C około 30-40 minut, aż wierzch będzie złoty.
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Puszki mleczka kokosowego delikatnie obrócić do góry dnem, Zlać płynną część, na dole powinna być gęsta śmietanka, którą należy przełożyć do rondla. Jeśli nie zdążyła się zrobić można wlać do rondla również około 2/3 takiej puszki, ale wtedy ciasto będzie mniej gęste. Dodać do rondla śmietankę, cukier, wiórki i żelatynę. Lekko podgrzać mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Nie gotować. Masa powinna być jednolita. Ściągnąć ją z gazu, i ostudzić.
Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy. Papier oderwać z dna biszkopta, obrócić i przyciąć do wymiarów denka. Brzegi wyłożyć folią aluminiową, ale tak by foli pokrywała również część dna tortownicy. Na dno przygotowanej formy położyć biszkopt. Wylać na niego tężejącą masę kokosową. Całość przechowywać w lodówce do pełnego stężenia, około 6 godzin. 
Udekorować np. wiórkami kokosowymi lub czekoladą. Podawać schłodzone.




marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz