niedziela, 4 września 2016

Leczo

Leczo to najlepszy sposób na przygotowanie papryki. Połączenie papryki z pomidorami jest genialne, a do tego odrobina mięsnych dodatków. Proporcje na 4-5 porcji obiadowych.





3 czerwone papryki
1 biała papryka
2 zielone papryki
3 pomidory
1 czerwona cebula
2 laski kiełbasy
pieprz, sól







Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle na patelni. Dodać do tego posiekaną drobno cebulę. Cebula powinna się zeszklić lub lekko zbrązowić. Papryki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Kiełbasę wraz z tłuszczem przełożyć do rondla (o ile nie była tam wcześniej). Dodać do niej paprykę i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Na samym początku można dodać odrobinę wody. Pomidory pokroić na ósemki, a każdą z nich na trzy części. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojone pomidory. Całość dusić jeszcze przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło z pieczywem.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz