niedziela, 18 września 2016

Krem z cukinii

Bardzo szybka zupa, przygotowywana na patelni, a w szczególności dobry sposób na wykorzystanie cukinii. Choć kolorem może nie zachęcać, to jest bardzo przyjemna w smaku. Z tej ilości składników uzyskałam 4-5 porcji, ilość wody jest zależna od użytych warzyw. Ja użyłam około 700 mililitrów. wody.



2 cukinie zielone
1 cukinia biała
1/2 cebuli czerwonej
1 marchewka
1 pietruszka
100 gram sera typu lazur
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 kostka rosołowa
woda





Na patelni rozgrzać olej. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć pestki i pokroić na niezbyt grube plasterki. Włożyć na patelnię i podlać wodą i przykryć. Cebulę pokroić w plastry i dodać do patelni.Marchewkę i pietruszkę umyć i obrać, pokroić w plasterki i również dodać na patelnię. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy i kostkę rosołową, dodać wodę i dusić pod przykryciem. Całość dusić około godzinę, aż marchewka będzie miękka. Co jakiś czas dolewać wodę, aby wszystko się lekko dusiło, a nie przysmażało. 
Gdy warzywa będą miękkie partiami przetrzeć je blenderem do każdej części dodając po łyżce wody. Przetartą masę przełożyć do rondelka. Jeśli wciąż jest zbyt gęste dodać odrobinę wody i lekko podgrzać mieszając. Ser pokroić w kostkę, dodać do zupy i lekko wymieszać. Podawać na ciepło.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz