sobota, 3 września 2016

Kluski śląskie


Przepis na kluski śląskie powiedziała mi babcia jako "ziemniaki i piątą część mąki kartoflanej" gdy miałam około 10 lat. Na szczęście "piątą część" łatwo sobie wyznaczyć, w przepisie podaję wagi, ale jest też łatwiejszy sposób niż ważenie ziemniaków :).
Proporcje na około 30 klusek.








1 kg ziemniaków
250 gram mąki ziemniaczanej









Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Jeszcze ciepłe dokładnie ugnieść lub przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia. Przestudzone ziemniaki wyłożyć na blat i uformować z nich kopczyk. Podzielić na 4 części, jedną z nich wysunąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tak, aby uzupełniła kopczyk (jeśli mamy odmierzone wagi ziemniaków i mąki ten krok można pominąć). Wszystkie ziemniaki i mąkę zarobić na gładkie ciasto. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki, następnie lekko je spłaszczyć i delikatnie zrobić dziurkę palcem. 
W szerokim rondlu nastawić wodę i doprowadzić do wrzenia. Kłaść kluski na wrzącą wodę tak by nie nachodziły na siebie. Gdy wypłyną na wierzch gotować je jeszcze przez około pół minuty. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na talerz lub tacę. Podawać z topionym masłem lub sosem grzybowym.


marcekuba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz