poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Zupa jarzynowa

Kolejny klasyk na stole. Zupa jarzynowa na zasmażce, z kawałkami warzyw i w dodatku na mięsie. Po prostu pyszności! Proporcje na około 4 litry zupy.



2 porcje rosołowe
3 ziemniaki
5 marchewek
2 pietruszki
1 kalarepa
1 por
1/4 selera
1 puszka
400 gram groszku (z zalewą)
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
4 litry wody




Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować na wolnym ogniu i pozostawić tak na 1,5-2 godziny. Zebrać powstające szumy. Można też wykorzystać gotowy wywar/rosół.
Warzywa umyć. Marchewki i pietruszkę oskrobać, pokroić w plastry. Kalarepę i selera obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na 3 krótsze kawałki. Dodać do gotującego się mięsa, ewentualnie dodać liść laurowy. Ziemniaki obrać (oskrobać), pokroić w kostkę. Po około 25 minutach wyciągnąć mięso (liść laurowy) i dodać ziemniaki. Po kolejnych 10 minutach dodać groszek z połową zalewy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. 
Pod koniec gotowania w osobnym rondlu rozpuścić masło. Gdy zacznie skwierczeć dodać mąkę i wymieszać. Zrobić białą zasmażkę (mąka będzie się smażyć w maśle i bąbelkować), uważać aby się nie przypaliła. Ściągnąć z ognia. Natychmiast dodać do niej chochelkę zupy i wymieszać, aż będzie znów jednolita. Dodać w ten sposób jeszcze dwie chochelki zupy, a następnie dodać zacierkę do zupy i wymieszać. Jeszcze chwilę potrzymać na gazie, nie gotować. Podawać na ciepło.
Podgrzewając nie doprowadzać do wrzenia, aby zupa się nie zmąciła.


marcelina

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny i prosty przepis. :)
    Zapraszam :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń