czwartek, 4 sierpnia 2016

Sernik jogurtowy

Głównym składnikiem tego sernika jest jogurt. Serek mascarpone może zostać zastąpiony ubitą śmietanką 30%. Ciasto lekkie, jego słodycz zależy od ilości dodanego cukru lub miodu. Mój jest mało słodki, ale doskonale komponuje się z owocami i słodkimi biszkoptami. Proporcje na tortownicę o średnicy około 25cm.






800 gram jogurtu naturalnego
250 gram serka mascarpone
250 gram borówek
1 galaretka np. leśna
biszkopty okrągłe
6 łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki cukru lub miodu







Galaretkę rozrobić w mniejszej ilości wody, np. 400 ml dla galaretki na 500ml. 
Żelatynę zalać ciepłą wodą lekko ponad poziom żelatyny, rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Serek rozetrzeć z cukrem lub miodem, dodać jogurt naturalny. Na koniec cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę, można ją wcześniej rozpuścić dodając 1 łyżeczkę gorącej wody. Tortownicę wyłożyć papierem, dno wypełnić biszkoptami. Wylać masę jogurtową i wstawić wszystko do lodówki.
Owoce umyć. Gdy galaretka zacznie tężeć (będą widoczne "grudki" przy jej przelewaniu) wyciągnąć spód, powinien być lekko zastygnięty. Wyłożyć owoce, zalać galaretką i ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podawać na zimno, przechowywać w lodówce.





marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz