poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Sałatka grecka

Prosta sałatka nazywana w moim domu grecką z dodatkiem orzechów włoskich. Szybkie danie, idealne na sycącą kolację dla 3-4 osób, podawana z pieczywem.





1/2 główki sałaty lodowej
2 pomidory
100 gram czarnych oliwek
130 gram sera typu feta
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki białek pieprzu
1/4 łyżeczka papryki ostrej
garść orzechów włoskich








Sałatę umyć, przekroić na 3 części i posiekać na szerokie paski. Włożyć do dużej miski. Ser pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na połówki lub an 3 części. Pomidory pokroić na ósemki i każdą z ósemek jeszcze na 3-4 kawałki. Oliwę wymieszać z ziołami. Warzywa dodać do miski, zalać oliwą i ostrożnie wymieszać. Orzechy posiekać i wysypać na sałatkę na chwilę przed podaniem. Podawać z pieczywem.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz