środa, 24 sierpnia 2016

Precle w czekoladzie

Przekąska idealna na każdą okazję. Pomimo, że składa się z niewielu składników do jej przygotowania potrzeba trochę czasu, ze względu na stygnięcie czekolady. Połączenie słonych precelków i czekolady jest niecodzienne, ale bardzo smaczne. Sprawdza się w każdym przypadku.








80 gram słonych precelków
150 gram czekolady deserowej










1/3 czekolady roztopić w kąpieli wodnej w dość niskim naczyniu. Należy uważać, aby żadna kropla wody nie dostała się do czekolady, gdyż to spowoduje, że czekolada stwardnieje i stanie się nie do użycia. W roztopionej czekoladzie maczać precelki z obu stron, można posłużyć się łyżeczką. Obtoczone precelki wyciągnąć, np. za pomocą wykałaczki, delikatnie odcieknąć i ułożyć na desce pokrytej papierem śniadaniowym. Po wypełnieniu całej deski ostrożnie włożyć ją do lodówki. Precelki pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę, do całkowitego zastygnięcia czekolady. Powtarzać czynności dla pozostałej czekolady i precelków. Po zastygnięciu można przełożyć wszystkie precelki do jednej miski talerza. Przechowywać w lodówce.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz