czwartek, 25 sierpnia 2016

Pasta z pieczonego kurczaka

Teoretycznie łatwo ją zrobić, o ile dysponujemy pieczonym kurczakiem :), ale takie braki łatwo nadrobić. Pasta nadaje się idealnie jako dodatek do kanapek jak i do zajadania jej z surowymi warzywami (ogórek, cukinia, marchewka, papryka pozbawione pestek i pokrojone w słupki) lub krakersami. Proporcje na około 300ml pasty, idealna porcja na mecz piłki nożnej z dogrywką.







1 pieczona pierś z kurczaka
1 marynowana papryka (bez pestek)
200 gram serka do kanapek
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy curry







Kurczaka podzielić na kawałki i przetrzeć w miarę możliwości blenderem z jedną łyżką serka. Dodać paprykę i przyprawy i przecierać dalej, aż uzyska się jednolitą masę. Dodać resztę serka i krótko przetrzeć, tylko do połączenia składników. Przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce co najmniej 15 minut. 


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz