środa, 31 sierpnia 2016

Pasta koperkowa

Domowa pasta do kanapek, warzyw, krakersów, chipsów, frytek, tostów, na śniadanie, na kolację, do grilla itd.. Dość ostra ze względu na proporcję czosnku i papryki, a specyficzny zapach koperku trzeba po prostu lubić :)
Proporcje na około 300 ml pasty.





200 gram serka do kanapek
1 pęczek koperku
2 płaskie łyżki gęstego jogurtu
1 średni ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli









Koperek umyć, grubo posiekać i przełożyć do wysokiego naczynia, ewentualnie zostawić pół łyżeczki do dekoracji. Dodać łyżkę jogurtu i przetrzeć całość blenderem. Po chwili dodać drugą łyżkę i przecierać aż będzie jednolita masa. Czosnek obrać i pokroić. Do masy koperkowej dodać czosnek, przyprawy. Serek dodawać partiami ucierając masę blenderem. Gotową pastę przełożyć do miseczki, ewentualnie udekorować. Przechowywać w lodowce. Przed podaniem wyciągnąć na około 5 minut do odtajania.


marcelina

Uczta pod gołym niebem 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz