poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Deser z nektarynek

Inny sposób na nektarynki. Deser można też nazwać "dietetycznym" z racji braku cukru i wykorzystania jogurtu naturalnego. Dodatek żelatyny powoduje, że mus nektarynkowy ładnie się ścina i deser z powodzeniem można przewieźć w torebce :) Proporcje na 2 desery w słoiczkach.








4-5 nektarynek
300 ml jogurtu naturalnego
10 małych biszkoptów
1 łyżeczka żelatyny









Żelatynę zalać wodą wskazaną na opakowaniu, na tyle żeby przykrywała lekko proszek. Pozostawić na chwilę do napęcznienia. Nektarynki umyć, obrać, pozbawić pestek. Przetrzeć w blenderze krótko na jednolitą masę. Przełożyć do rondelka mus i doprowadzić do wrzenia. Podsmażać około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Odstawić z palnika. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, jeżeli zdążyła zastygnąć. Dodać do żelatyny łyżkę musu i rozmieszać, następnie dodać jeszcze dwie i również rozmieszać. Całość dodać do musu i rozprowadzić żelatynę w całym musie. Pozostawić do ostudzenia.
Gdy mus będzie lekko tężący biszkopty delikatnie rozkruszyć, pozostawiając spore kawałki, i wyłożyć nimi dno dwóch pucharków. Zalać po równo jogurtem, na wierzchu wyłożyć ostrożnie mus, aby nie zapadł się pod jogurt. Całość włożyć do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem wyciągnąć z lodówki na 2-3 minuty.




marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz