niedziela, 7 sierpnia 2016

Deser porzeczkowo-jabłkowy

Warstwowy deser, podany w wysokiej szklance wygląda bardzo ekskluzywnie. Zapakowany do pudełeczka i wzięty do pracy może wzbudzać zazdrość współpracowników. Proporcje na 1 porcję.









50 gram ciastek Petit Beurre
2 jabłka
3/4 szklanki porzeczek









Jabłka pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla i poddusić bez przykrycia aż będą lekko przezroczyste. Na początku duszenia i w trakcie można dodać po łyżce wody, w zależności od użytych jabłek. Gotowe lekko przestudzić. Ciasta pokruszyć w blenderze. Może być całkiem na mąkę lub zachowując kawałki ciastek. Porzeczki zerwać z gałązek, umyć i przetrzeć blenderem.
W naczyniu układać składniki warstwami. Na zdjęciu: ciastka-porzeczki-jabłka-ciastka-porzeczki-ciastka.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz