wtorek, 26 lipca 2016

Zupa ogórkowa

Zupa z tradycyjnego przepisu "jak u Mamy". Najlepsza z mocno ukiszonych ogórków, a więc w sezonie jesienno-zimowym, jednakże sporządzona z ogórków małosolnych też smakowała dobrze. Proporcje na około 2 litry zupy.





4 ziemniaki
kawałek selera
4 marchewki
3 pietruszki
3 małe cebule
1 por
1 kostka rosołowa
1 słoik ogórków kiszonych









Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plastry. Pora umyć i pokroić w mniejsze kawałki. selera obrać i pokroić w kostkę. Cebule obłupać z wierzchniej warstwy i odciąć dół. Wrzucić warzywa do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody i zagotować. Gotować na małym ogniu/ Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Gdy ziemniaki będą ugotowane wyłowić z zupy cebule, dodać kostkę rosołową. Na koniec dodać starte ogórki. Jeżeli są to mocno kiszone ogórki można dodać również wodę spod ogórków. Podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Podawać na ciepło, a przechowywać w lodówce.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz