czwartek, 7 lipca 2016

Tarta z kalafiorem

Prosta tarta z kalafiorem z dodatkiem kurczaka. Dość szybki sposób na wykorzystanie kalafiora zalegającego w koszyku z warzywami :). Proporcje na dużą formę do tarty o średnicy 26cm.



400 gram mąki pszennej
4 jajka
100 gram masła
5 łyżek śmietany
1/2 szklanki mleka

50 gram mozzarelli
1 kalafior
300 gram piersi kurczaka
dowolne, ostre przyprawy
sól





W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kalafiora podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej wody i obgotować około 10 minut. Gdy kalafior będzie al dente odcedzić go i odłożyć.
Na patelni rozgrzać olej, Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w ostrych przyprawach  i włożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez 15-20 minut. 
Piekarnik rozgrzać do 180C. Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać masło i posiekać. Dodać 1 jajko, 1 żółtko i  2 łyżki śmietany. Całość zarobić na jednolite ciasto. Formę do tarty wyłożyć ciastem równomiernie razem z bokami. Nakłuć widelcem i zapiekać w 180C przez 15 minut.
Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Mleko, pozostałą śmietanę, 2 jajko i białko wymieszać na sos. Odrobinę posolić.

Na zapieczony spód wyłożyć kalafior i kurczaka. posypać z wierzchu serem i całość zalać równomiernie sosem. Zapiekać całość przez około 30 minut. 
Podawać na ciepło z plastarami pomidora,


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz