sobota, 23 lipca 2016

Omlet biszkoptowy

Moja ulubiona postać omletu, a w dodatku stanowi szybkie danie obiadowe,jak nie ma zbyt wiele w lodówce. Na śniadanie taka porcje może być zbyt sycąca. Proporcje na jeden ogromny omlet.








2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
szczypta cukru
1/2 łyżki masła








Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W misce wymieszać żółtka z mlekiem, dodać mąkę i cukier. Do jednolitej masy dodać ostrożnie pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Patelnię z masłem mocno rozgrzać na małym ogniu, na wysokości około 10 centrymetrów od patelni powietrze powinno być gorące. Wylać masę biszkoptową i smażyć na małym ogniu. Biszkopt jest gotowy, gdy zetnie się górna warstwa. Można na ostatnie chwile podpiekania przykryć patelnię pokrywką, aby wytworzyć wyższą temperaturę i przyspieszyć ścinanie, ale należy bardzo uważać czy omlet się nie przypala.
Gotowy omlet ściągnąć z patelni i podawać natychmiast na płasko z dodatkami ułożonymi na wierzchu lub złożony na pół z dodatkami w środku.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz