piątek, 22 lipca 2016

Muffinki z porzeczkami i melonem

Klasyczne muffinki, o których pisałam już tutaj, z owocowymi dodatkami. Lekkiej kwasowości dodają porzeczki, a melon wzmaga słodycz. W ogólności zapieczony melon bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoją konsystencją i smakiem, nie mogliśmy się powstrzymać od zjedzenia kilku muffinek jeszcze przed wystudzeniem. Proporcje na 15 muffinek.





80 gram porzeczek
1/3 melona
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka








Porzeczki oderwać od gałązek, umyć. Melona pokroić w plastry, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oczywiście pestki ominąć. 
Piekarnik nagrzać do 180C. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Osobno w misce wymieszać trzepaczką jajko, mleko i olej. Następnie dodać suche składniki i wymieszać na jednolitą masę, ale tylko do wymieszania się składników. Dodać owoce i wymieszać bardzo delikatnie. Przygotować formki, wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać łyżką tak, aby jego objętość nie przekraczała 3/4 wysokości, może być mniej. Foremki ułożyć na kratce i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut, na złoty kolor. Następnie wyciągnąć papilotki z foremek i pozostawić do ostygnięcia na kratce lub drewnianej desce. 





marcelina

Letnie owoce 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz