środa, 13 lipca 2016

Ciasto czekoladowe z cukinią

Niezwykle wilgotne i mocno czekoladowe, to dwie najważniejsze cechy tego ciasta. Po za tym jest obłędnie smaczne. Cukinia nie jest w ogóle wyczuwalna, a jedynie nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji. Wzorowałam się na tym przepisie. Proporcje na blachę 20x25cm.



100 gram masła
1/2 szklanki oleju
180 gram jogurtu naturalnego
300 gram mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3 cukinie
60 gram kakao
60 gram gorzkiej czekolady







Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć pozostałą część na tarce o grubych oczkach. Czekoladę posiekać na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 160C. Masło ubić mikserem do białości, dodać olej ciągle miksując. Następnie dodawać partiami cukier i ubić. Dodać pojedynczo jajka i je zmiksować. Ciągle ubijając dodawać naprzemiennie jogurt i mąkę. Na koniec wmiksować kakao. Do masy dodać czekoladę i cukinię i wymieszać masę łopatką ręcznie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160C około godzinę, do suchego patyczka. Lekko ostudzić i można podawać.



marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz