środa, 15 czerwca 2016

Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy to jak sama nazwa wskazuje ciasto parzone (jak na ptysie) w formie groszku. Nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest efektowny i doskonale się komponuje z zupą przecieraną, a nawet zdarzyło mi się, na którymś weselu, jeść go z rosołem :). Ilość składników wystarcza na 2-2,5 blaszki groszku, co dało mi 2 duże porcje groszku do zupy.







1 jajko
25 gram masła
1/5 szklanki mąki (28 gram)
1/5 szklanki wody









Piekarnik nagrzać na najwyższą temperatur, co najmniej 220C. Masło z wodą włożyć do rondelka i zagotować Do wrzącej wody dodać mąkę, zdjąć rondel z ognia i wymieszać. W czasie mieszania ciasto stanie się jedną kulą i będzie odchodziło od ścianek. Odrobinę je wystudzić, np. poprzez ciągłe mieszanie lub odstawić je na bok.  Do przestudzonego dodać jajko i wymieszać, aż stanie się jednolitą masą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe przełożyć do woreczka foliowego, zawiązać, odciąć mały narożnik i na papierze wykładać małe kulki, robiąc nieduże odstępy. Im mniejsze kulki tym bardziej chrupki groszek. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki na 5 sekund, zamknąć i dopiec 5-10 minut - do złotego koloru. Gotowy groszek chwilę przestudzić i włożyć do miski.



marcelina